Sürekli Hapşıran Kedi Sağlığına Kavuştu

Sürekli Hapşıran Kedi Sağlığına Kavuştu

Balıkesir’de sürekli hapşıran kedi, insan burnundaki bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan tıbbi malzemeyle sağlığına kavuştu.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Veteriner Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Hayvan Hastanesinde, bir ilk gerçekleştirildi. Damak yarığından dolayı günde yaklaşık 100 kez hapşıran British cinsi “Şahika” isimli kedi, Türkiye’de İlk kez uygulanan yöntem ile sağlığına kavuşturuldu.

2 kez ağız içinden ameliyat edilmesine rağmen sonuç alınamayan 1,5 yaşındaki Şahika, BAÜN Hayvan Hastanesi Başhekimi Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı akademisyenlerinden Prof. Dr. Göksen Ayalp tarafından muayene edildi. Yapılan muayene ile ameliyat edilmesi riskli olan kedi Şahika’ya, insanlarda burun içinde kullanılan silikon tıbbi bir malzeme ile farklı bir işlem uygulanmasına karar verildi.

Ameliyat ile ilgili bilgi veren BAÜN Hayvan Hastanesi Başhekimi Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı akademisyenlerinden Prof. Dr. Göksen Ayalp, “İnsanlarda kullanılan bu tıbbi malzemeyle bir kediye yapılan septal buton uygulaması, Türkiye’de bir ilk. O anlamda klinik bir önemi var. Dünyada daha önce 5 kedide kullanılan bu uygulamayla ilgili yurt dışında da çok sınırlı bilgi var.” dedi.

Yapılan Septal buton uygulamasının uzun vadede yararlı olacağına inandığını söyleyen Başhekim Ayalp, Şahika’nın başka bir müdahaleye gerek duymadan, bu malzemenin birkaç sene aralıklarla değiştirilmesi ile hayatına devam edebileceğini öngördüğünü kaydetti. Ameliyatın ardından Şahika kedi, sağlığına kavuşurken sahibi tarafından iştahının yerine geldiğini ve ilk defa evde miyavladığını duyduğunu belirtti.